BUSHCRAFT

A bushcraft

Mi is a Bushcraft?
Nos, a wikipédián találunk róla „hivatalos” megfogalmazást. Én inkább a saját szemszögemből írnám le.
A Bushcraft számomra életformát jelent. Megtanít arra, hogy az ember boldoguljon leleményességgel, a rendelkezésre álló eszközökkel, lehetőségekkel a természetben. Ne a problémán keseregjen, hanem egyből a megoldás felé törekedjen. Ismerje fel a lehetőségeit, mérlegeljen és aztán döntsön, tudatosan. (és egy idő után észreveszi magán az ember, hogy a mindennapi életében is hasonló szemlélettel kezd el tevékenykedni)

Harmóniában élni a természettel, a természetben. Megtanít a körül vevő fákból menedéket, kényelmes fekhelyet építeni, eszközöket készíteni, a növényekből élelmet csinálni, tüzet gyújtani, aminél melegedhetünk, süthetünk-főzhetünk, vizet szerezni, tisztítani, nyomokat felismerni. Úgy, ahogy eleink is tették, hiszen a bushcraftban alkalmazott technikák, praktikák mind-mind régi időkre vezethetőek vissza. Egyfajta hagyomány őrzés-ápolás is ez a tevékenység. Ide értve felszerelési tárgyakat, eszközöket is.
Ennek a folyamatnak roppant fontos része a természetben alázattal eltöltött rengeteg idő, tanulás, megfigyelés. Annyi gyakorlatias tudást igényel, aminek megszerzésére talán egy teljes élet sem elég! Minél inkább elmerül benne az ember, annál inkább rájön, milyen keveset is tud valójában!
Az eszközök ismerete, milyen feladatra mit használok és hogyan! Ez is rengeteg gyakorlást igényel.
A minket körül vevő természet: növények, állatok ismerete, életjeleinek felismerése, „hasznosításuk” is szerves része ennek a tevékenységnek. (gondoljuk bele csak a növényvilágba: ehető növények, milyen fát mire használhatok, mit készíthetek belőle, gyógynövények, stb) Ide sorolnám a vadászati ismereteket is!
Fontos eleme a bushcraftnak a tájékozódás, mert idegen vidékeken is járunk, ahol csak a térkép és a tájoló (esetleg GPS) tud segíteni a helyzetünk meghatározásában, úticélunk megtalálásában! Vagy a természetes égtáj meghatározási technikák ismerete…
Számomra kiemelten fontos a tudás átadása az utódoknak, gyerekeknek, mert ha fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a természet iránt, továbbá látják ezt a fajta életvitelt, életszemléletet, akkor nagyobb eséllyel lesz belőlük olyan felnőtt, akikre büszkék lehetünk! Mindig lesz egy „alapérték”, amihez visszatérhetnek, bármerre is viszi őket az élet!
Sok átfedés található a túlélés témakörével is, mert a túlélés a bushcraft technikákat veszi át és alkalmazza a természetben boldoguláshoz, de amíg a túlélés egy vészhelyzetből való kimenekülést, a civilizációba való visszakerülést jelenti, addig a bushcraft nem menekül, hanem az adott körülményekhez mérten, élhető, komfortos körülményeket teremt.
A bushcraft napjainkban nem utolsó sorban remek, hasznos és aktív kikapcsolódást is jelent rohanó életvitelünkből. Feltölt igazi élményekkel, tapasztalatokkal.
A bushcraft barátokat is jelent, akikkel közös tábortűznél a nap végén jókat lehet beszélgetni, nagyokat nevetni, és érezni, milyen jó is ÉLNI!
Számomra ez a BUSHCRAFT!